Welkom in Le Marche!

De regio Le Marche is populairder dan ooit tevoren! Nu Lonely Planet Le Marche heeft uitgeroepen tot een van de mooiste bestemmingen van 2020, kan dit prachtige stukje Italië nog meer harten veroveren. Want als je hier eenmaal bent geweest, wil je onherroepelijk terug om meer van Le Marche te ontdekken….

Wanneer je verblijft in Le Marche, ook wel De Marken genoemd, dan hoef je je niet te vervelen. Uiteraard kun je genieten van het zwembad bij ons, maar je kunt er ook op uit en dat is zeker de moeite waard.

Doordat Le Marche vrij compact is, en de kust en de bergen altijd dichtbij, kun je verschillende mogelijkheden op een dag combineren. Zo kun je ’s ochtends de markt bezoeken en ’s middags naar het strand gaan. Verder zijn er mooie route’s, die je langs een aantal mooi en bezienswaardige punten brengt. Ook staat Le Marche bekend om zijn vele -factory- outlets van ‘bekende’ merken, voor de ‘shoppers’ een echte must.

Als je een stadje wilt bezoeken dan kun je beter op tijd vertrekken. Tip, sla het ontbijt thuis over en doe zoals de Italianen zelf. Zorg dat je om bijvoorbeeld 10.00 in het plaatsje bent en neem dan een lekkere cappuccino met een lekker –zoet – broodje.
Vanaf een uur of 4 komt echt alles weer op gang. Wil je bijtijds eten, het Italiaanse tijdstip voor de cena begint vanaf een uur of 8, dan is een ‘aperitivo’ een goed alternatief. Wanneer je een aperitief besteld (een lekkere prosecco bijvoorbeeld) dan krijg je daar op veel plaatsen een keur aan hapjes bij geserveerd.

Stranden in Le Marche

De kust van Le Marche, gelegen aan de Adriatische zee, kenmerkt zich door overwegend brede zandstranden. Op een aantal plekken vindt u mooi baaien, zoals ten noorden van Pesaro en natuurlijk bij Numana en Sirolo bij de Riviera del Conero. Le Marche kent een van de grootste aantallen ‘schone’ stranden, te herkennen aan de blauwe vlag, ‘bandiera blu’
De Adriatische kust heeft in Le Marche een ontspannen karakter. Je zult hier geen grote disco’s en ‘wild’ uitgaansleven vinden. Het grootste deel is ‘Italiaans’, dat wil zeggen parasols en ligbedden huren. Voordeel is dat het dan schoon is, er een strandwacht is en dat er meestal een barretje, toiletten en douches zijn. Bezoekers zijn voor het overgrote deel –lokale- Italianen, wat voor een gezellige (en soms rumoerige) sfeer zorgt. Er wordt veel gekwebbeld, getelefoneerd en krantjes gelezen. Italianen gaan vroeg naar het strand en tussen de middag naar huis om te eten. Wanneer je om 12.00 aankomt kijken je ze soms wat vreemd aan. Gekke buitenlanders die op het heetst van de dag naar het strand gaan …

Markten in Le Marche

In vele steden en dorpjes is een wekelijkse markt. Omdat de markt ook vaak een functie voor de regio heeft is het aanbod heel breed. Natuurlijk tref je er groente- fruit-, kleding en schoenen kramen aan (ook merkschoenen). Maar ook vele speciale kramen met lokale producten van bijvoorbeeld de kaasboer (schapen en geitenkaas). En ook veel ‘hardware’, de kramen voor het onderhoud en bewerken van de moestuin en het inmaken van de oogst.
Op vrijwel elke markt tref je ook de ‘Porchetta’ kraam aan, meestal een wagen met toonbank waar de slager mooie dikke plakken Porchetta snijdt. Dit is een heerlijke rollade, gemaakt van een heel varken, gevuld met verse kruiden. Het geheel wordt geroosterd en koud geserveerd in grote plakken. Wanneer je dus geen zin hebt om te koken…. porchetta, een frisse salade, een vers brood en een lekker glaasje wijn. Zo heb je in een handomdraai een heerlijke zomerse maaltijd.

Natuurlijke Zwembaden Le Marche

Behalve de stranden biedt Le Marche ook in het binnenland mogelijkheden voor verkoeling. Op diverse plaatsen vind je natuurlijke ‘zwembaden’. Plaatsen in rivieren waar je kunt zwemmen en spelen. Omdat het in de zomer –vooral in de weekenden- nog wel een s druk kan zijn op het strand, een leuke alternatief en minder druk. Bovendien zit je dan ook nog eens in een prachtige omgeving!
Het water is , zeker in de maanden Juli en Augustus, aangenaam warm omdat de bedding rotsachtig is en het water vrij vlak. Zodoende warmt het water snel op, maar omdat het stromend is blijft het wel lekker vers.

De poelen bij Cagli

 

Vlak bij Cagli, richting Cantiano / Gubbio, stroomt de rivier door een kloof met diverse watervallen en poelen. Hier kun je zelfs van de rotsen springen en duiken (kijk even waar de ‘lokalen’ dit doen). Mooi helder water. Hoe te bereiken? Volg de hoofweg vamuit Cagli ri Gubbio. Na ca. 2 km, na uitkomen tunnel, afslaan bij restaurant. Rijd een klein stukje terug en daal af naar de rivier.

 

 

Shopping Le Marche

Le Marche biedt ook voor de ‘shoppers’ een groot aantal mogelijkheden. In de steden vind je in de hoofdstraten de bekende winkels, maar wel met een andere collectie! Ga ook eens naar de straten er net achter en je vindt een groot aantal speciaalzaken op het gebied van delicatessen, kleding en woninginrichting. In de speciaalzaken, of het nu om kleding, zonnebrillen of schoenen gaat kun je altijd vragen naar een ‘speciale’ prijs. In veel gevallen gaat er dan behoorlijk wat af.
Le Marche staat ook bekend om het grote aantal outlets. Omdat het gebied rond Fermo van oudsher het centrum is van leerbewerking vind je daar ook veel outlets met bekende merken. De bekende merken ‘Tods’ en ‘Hogan’ worden hier geproduceerd. De outlets zijn over de hele regio verspreid. Bij Ancona zijn er een aantal geconsenteerd.

Steden toppers van Le Marche

Urbino, een van de ‘toppers’ van Le Marche. Zou je eigenlijk niet mogen missen. Hier is de Universiteit gevestigd wat altijd voor een levendig karakter zorgt. Groot aantal culturele hoogtepunten waarvan het ‘Palazzo ducale’ de belangrijkste is. Bijzonder mooie bouwstijl en enkele topstukken van schilderijen. In de zomer, augustus, is er ook een festival met oude ambachten en gebruiken. Iedereen is dan ‘middeleeuws’ gekleed en eer vinden demonstraties plaats met oude wapens. Bij de VVV kun je je aanmelden voor een rondleiding met -engelstalige- gids, zeker de moeite waard. Rijd bij aankomst helemaal door richting centrum en parkeer in de parkeergarage (blijft de auto lekker koel). Je kunt dan via de grote toren, met een wenteltrap zo groot dat daar vroeger de paarden over konden gaan, naar het centrum.

Ascoli Piceno, echt een topper. Een van de mooiste steden van Le Marche. Bijzonder mooi plein (met oude bar en originele inrichting). Veel bezienswaardigheden. Het zicht op de bergen vanuit de diverse straatjes is werkelijk prachtig. Tip, parkeer net onder aan de stad in de parkeergarage. Niet duur en je komt met de lift zo in het oude centrum terecht (en de auto blijft lekker koel!)

 

 

Dorpen in Le Marche

Dorpjes. In geheel Le Marche vind je verspreid door het landschap en veelal op heuveltoppen tal van leuke en mooie dorpjes. Veelal omgeven door oude muren en toegang via authentieke poorten. Door de ligging vaak prachtige uitzichten, bijzonder leuk voor een korte stop en een lekkere cappucino. In de zomer houden veel dorpen / stadjes ook hun eigen feest. Vaak met een thema, wat natuurlijk iets met eten te Senigallia, mooie oude stad aan de kust gelegen. Populaire badplaats en mooi centrum. Hier vind je ook een bijzonder mooi boulevard met een pier in zee.
Ancona, de hoofdstad van Le Marche. Heeft een belangrijke haven waarvandaan de diverse ferry’s vertrekken en aankomen richting Kroatië en Griekenland. Hier vind je ook het moderne vliegveld (Ryanair) met verbindingen op Dusseldorff/Weeze en Charleroi. De stad vinden we zelf behoorlijk druk maar er is wel een schattige dierentuin (Falconara). De stad ligt aan de voet van de Monte Conero en vlak bij zijn mooie baaien (porto nuovo) en de zeer bekende badplaatsen Sirolo en Numana. Van daaruit kun je ook wandelen en heb je zicht op de twee gezusters, twee witte rotsen in zee, zeer de moeite waard, al is het alleen maar voor het uitzicht!
Jesi, ter hoogte van Ancona 20 km landinwaarts gelegen. Centrum van een van de bekendste wijnen van Le marche ‘Verdicchio di Castello di Jesi’. De stad zelf is op een heuvelrug gelegen en biedt mooi uitzichten rondom.
Uiteraard vind je, met name in het binnenland veel kleine stadjes en dorpjes die mooi gelegen zijn. Arcevia, Pergola, Sassoferato, Cingoli (het balkon van Le Marche)
Fabriano, oude stad en centrum van de papier industrie. Vlak bij zijn de Grotten van Frasassi, vrij recent ontdekt grottenstelsel wat tot de grootse van Europa behoort. Bezoek meer dan waard (rondleidingen onder begeleiding).

Provincie Macerata en Fermo
Macerata, belangrijke oude stad met als hoogtepunt het “Sferistico” , een soort arena waar in de zomer ook een opera festival plaats vindt. Tip, wanner je het bezoekt is er een mooie parkeergarage aan de rand van het centrum. Lift en roltrappen brengen je naar het oude centrum.
Tolentino, zeer mooi gelegen stad met oud centrum. Tolentino heeft het Internationaal Museum van de Karikatuur en Humor in de kunst in Palazzo Sangallo. Hier kun je zo’n 3.000 werken van kunstenaars uit de hele wereld zien. De stad organiseert ook het tweejaarlijkse internationale Festival van Humor in de Kunst, een van de meest prestigieuze evenementen in zijn soort.
San Severino Marche, oude stad met bijzonder plein en klokkentoren. Abbadia di Fiastra, vlakbij Urbisagla gelegen abdij. Bijzonder leuk om te bezoeken, je kunt er ook een leuke wandeling maken. In de directe omgeving veel opgravingen.
Fermo, op korte afstand van de kust gelegen oude stad op heuveltop. Zeer mooi plein en uitzicht.
Verder: San Ginesio, Camerino, Sarnano
Provincie Ascoli Piceno
Ascoli Piceno, echt een topper. Een van de mooiste steden van Le Marche. Bijzonder mooi plein (met oude bar en originele inrichting). Veel bezienswaardigheden. Het zicht op de bergen vanuit de diverse straatjes is werkelijk prachtig. Tip, parkeer net onder aan de stad in de parkeergarage. Niet duur en je komt met de lift zo in het oude centrum terecht (en de auto blijft lekker koel!)
San Benedetto del Tronto, een van de bekendste en belangrijkste badplaatsen. ‘gezellig’ druk met veel Italianen. Mooie boulevard.
Grottamare, kleiner dan San Benedetto maar wij vinden het wel leuker. Kleiner en een mooie boulevard met de pijnbomen tot op het strand. ’s Avonds heel veel kraampjes op de boulevard.
maken heeft.